martes, 31 de marzo de 2015

Context d’intervenció

Estic realitzant les pràctiques en un centre d’acollida de nens i adolescents, per tant en un context de formació no formal. És una organització internacional, privada d’iniciativa social, d’ajuda a la infantesa i sense ànim de lucre que va ser fundada en 1949 en Imst (Austria) i que té presencia en 133 països. A Catalunya va començar la seva actuació a Barcelona l’any 1967 per atendre a nens i joves que es veuen privats dels cuidats familiars i també amb problemes d’aprenentatge i conductuals i que necessiten ser atesos de forma especial per què puguin tirar endavant.

Es treballa per afavorir el desenvolupament dels nens i els joves per que arribin a ser autosuficient i que estigui integrats en la societat, també es treballa amb les famílies vulnerables per que puguin atendre adequadament als seus fills.
En la actualitat el centre acull a 48 nens i joves de diferents edats i nacionalitats, on porten tres anys treballant en un projecte “Integració i esport”. Aquest programa està dissenyat per a nens i joves que van dels 6 al 18 anys i els hi dona l’oportunitat d’expressar-se, de ser escultats, d’aportar les seves opinions i idees i convertir-se en agents del canvi. Amb aquest projecte el que es pretén és contribuir al desenvolupament personal i social dels nens a través de les vivències sorgides de la pràctica esportiva enfortint al seu torn els contextos socials del menor i la seva família.
Per portar a terme tot això el centre disposa de diferents llocs o estàncies, totes amb equipaments, en les qual es desenvolupen les diferents activitats que es fan:
• Activitats de caire esportiu: a la piscina, pista esportiva municipal, a l’aire lliure, casal de cultura, centre juvenil i cultural,...
• Activitats al centre de dia: on es duu a terme bona part de l'atenció directa als nens, joves i famílies al llarg de la jornada; per mitjà dels moments d'acolliment, berenar, activitats, tallers, tutories, entrevistes, reunions, festes, i formacions.

El Projecte és dut a terme per diferents professionals amb formacions i/o titulacions diferents però, alhora, complementàries. És un equip interdisciplinari, que permet realitzar un treball educatiu i integrador de qualitat des de diferents metodologies segons les activitats però amb una mateixa finalitat. La plantilla està integrada per una psicopedagoga que és la meva tutora i dos educadors socials, els quals tenen tots el mateix paper dintre de l’organigrama del centre.
A part hi ha 8 voluntaris que ajuden en el reforç escolar i en activitat esportives, tres talleristes i personal de pràctiques.
Tots els projectes que es fan van destinats a totes les seu que hi ha a Catalunya, encara que es fan algunes modificacions depenent de l’entorn i dels participants que hi ha.
L’assessora psicopedagògica s’encarrega de tot el que està relacionat amb les activitats que es fan al centre de dia. S’encarrega de l’atenció directa dels nens, joves i famílies: acollida, fent una avaluació inicial, treballa amb ells fent els deures i teràpies, tutories, entrevistes,...
També es l’encarregada de reunir-se amb els professors dels centres en els quals estudien aquests nens i joves i les reunions amb les famílies. Podem deduir amb això que la psicopedagoga té un paper molt important com a professional estratègic ja que es la que s’encarrega de avaluar, dirigir les teràpies i establir relacions amb els serveis externs al centre.
Hi ha informes on esta tota la problemàtica d’aquests nens i joves. El centre té un model d’anàlisi del context d’intervenció ja que és la millor forma de tenir present totes les dimensions involucrades. En ell consta una breu informació sobre el problema que tenen aquests nens i joves on s’especifiqui les finalitats i els continguts a treballar, indicadors de canvi...
El centre en el qual estic fent el meu pràcticum és tracta d’un context d’assessorament dintre d’una institució que forma part de l’educació no formal. Per tant, totes les intervencions de assessorament psicopedagògic estaran emmarcades en un context educatiu no formal.
Les característiques han d’anar en consonància amb el tipus d’institució; en el cas del lloc de treball on faig les pràctiques que és una entitat privada sense finalitat de lucre i amb la finalitat educativa d’afavorir els desenvolupament del nens i els joves a través del projecte «Integración y Deporte» les característiques serien les de:
- Ha d’assessorar en la posada en marxa del projecte en el qual s’està treballant .
- Ha de donar resposta, a través de reunions i xerrades, a les propostes i demandes de l’alumnat, les famílies i els centres on estudien aquests nens.
- Ha de treballar de forma activa en el desenvolupament de les activitats que es fan en el centre.
- Juntament amb la resta de membres de l’equip ha de realitzar el seguim del pla de treball.
- L’assessorament ha d’implicar a totes les persones del centre en la presa de decisions, tant en la planificació i execució com en l’avaluació de l’activitat fent que d’aquesta manera tot l’equip comparteixi el mateix tipus d’intervenció educativa.
- Ha de analitzar i diagnosticar les condicions socials i econòmiques de l’entorn.
- Ha d’assessorar en la presa de decisions sobre les activitats que es duran a terme segons els objectius que es persegueixen.
- Ha de promoure la participació del públic al qual va dirigida la presa de decisions.
- Ha de coordinar el treballa multidisciplinari amb la resta dels implicats .
- Ha de fer un seguiment i avaluació de les propostes.

sábado, 21 de marzo de 2015

INICI PRÀCTICUM II

Ja porto uns dies treballant en el Pràcticum II el qual és una continuació del Pràticum I ja que l’estic fent en el mateix centre. Ara el que he de fer és treballar per acabar d’elaborar el pla d’intervenció i la seva posada en marxa.

La intervenció psicopedagògica que realitzaré en les pràctiques serà una millora en les capacitats d’aprendre a aprendre, per d’aquesta manera donar a tots els alumnes les oportunitats educatives per al desenvolupament de les seves capacitats en totes les matèries. Aquesta intervenció anirà destinada a una intervenció a nivell de petit grup i una altre més centrada en tres alumnes que assisteixen al centre i que ja portava treballant amb ells durant tot el semestre anterior, encara que no d’una forma tant directa.

Tal com he dit anteriorment i en cara que porto un semestre treballant amb ells i per tant conec el que es fa, no és el mateix posar-se en el paper de psicopedagoga, ja que et dones compte de moltes més coses que no pas quan estàs fent el que et diuen . Ara soc jo la que he de fer la intervenció i he de posar-la en marxa (sempre amb la supervisió de la meva tutora).

En aquests dies he tingut una sèrie de reunions amb la psicopedagoga i amb la resta de personal del centre per tal de poder elaborar la meva intervenció el més accessible possible ja que he de tenir present els horaris del centre. També vam estar perfilant el programa, com serà la meva intervenció, a qui anirà adreçada i com la portarem a terme. Espero i desitjo que tot el personal del centre posin tot de la seva part i els interessi el programa que estic preparant.

Ja aniré informant